Kannaksen lukion neljä Kuvataide- ja muotoilulinjan opiskelijaa käsittelee töissään maapallon tämänhetkistä tilaa kokeilevan tekstiilitaiteen keinoin kukin omasta näkökulmastaan. Opiskelijat pohtivat perusasioita ravintoa, ilmastoa, vettä, vaatetusta, jne.

Tulevaisuus edellyttää uusia visioita – kestääkseen.

Vilma Simola

“Idea lähti siitä, kun halusin kokeilla, miten katosta riippuvat matonkuteet toimivat puun oksina. Puussa on käytetty paljon eri värisiä matonkuteita ja kierrätysmateriaaleja. Oksilla roikkuvat erilaiset rievut ja narut ovat ikään kuin kaikki ne jätteet ja roskat, joita maailma joutuu kantamaan. Puu taas kuvaa maailmaa, jonka kantokyky on rajallinen, ja jonka oksat ovat alkaneet riippua roskien painosta.”

Iia Tolkkinen

“Työni aiheena on ihmisten ja eläinten välisen suhteen unohtuminen. Materiaaleina on käytetty kanaverkkoa, ekopaperimassaa ja kierrätettyjä kangassuikaleita. Puhvelin pään yksityiskohdissa on käytetty erilaisia ompelumateriaaleja, kuten nappeja ja vetoketjuja.”

Janna Helén

“Työni tarkoitus on lisätä sen katsojan tietoisuutta uhanalaisista eläimistä. Olen teoksessani käyttänyt vanhaa karttaa, josta olen leikannut keskeisimpiä valtioita irti, jotka jälkeenpäin liimasin alustalle. kiinnitin pohjaan myös uhanalaisten eläinten kuvia ja novellista tehtyjä runopätkiä. Yhdistän eläimet toisiinsa punaisella langalla, niin kuin koko työ oli jonkinlainen mysteeri. Työssäni on käytetty myös ylimääräisiä koristeita kuten kukkia ja kapinalippua.”

Iiris Ruuth

“Työni pääosassa on mallinukke, jonka ylle kasaan suurimmilta osin kierrätysmateriaaleista tehdyn mekon. Lisäksi mallinuken rintakehässä on aukko, josta pursuaa ulos esimerkiksi kukkia. Otan työlläni kantaa “fast fashioniin” eli suomeksi sanottuna pikamuotiin. Nykyään uusia vaatteita tehdään jatkuvasti sekä useasti epäeettisin ja ilmastolle haitallisin keinoin. Tällaiset vaateketjut ovat suosittuja halpojen hintojensa sekä jatkuvasti vaihtuvien, trendien harjalla ratsastavien mallistojensa ansiosta. Todellisuudessa vaatteet ovat kuitenkin huonolaatuisia ja ne valmistetaan maissa, joissa työntekijöillä on huonot työolot, matalat palkat sekä liian pitkät työpäivät. Lisäksi pikamuodista aiheutuu myös valtavat määrät saasteita, kun esimerkiksi vaarallisia värjäysaineita valuu vesistöihin. Pikamuodin pimeämmän puolen takia meidän kaikkien kuuluisi kantaa vastuu siitä, mitä ostamme – vaatteita pitäisi käyttää kauemmin ja ostaa esimerkiksi kirpputorilta.

Maapallon hyvinvointi on tärkeämpää, kuin uusimman muodin mukaiset vaatteet.”

Paikka
Fellmanni Campus, Kirkkokatu 27, 15140 Lahti

Avoinna
tiistai 7.5. 10–18
keskiviikko 8.5. klo 10–18
torstai 9.5. klo 10–18
perjantai 10.5. klo 10–18
lauantai 11.5. klo 10–16

Ilmainen

toukokuu 11 @ 10.00
10:00 — 16:00 (6h)

Fellmanni Campus

Kannaksen lukio