Kulttuurimatkailun kehittäjäfoorumissa Kulttuurimatkailun tulevaisuuden trendit kuullaan matkailualan asiantuntijan Soila Palviaisen, Demos Helsingin konsultin Tyyra Linkon ja XR-Centerin kuraattorin Santeri Suomisen puheenvuorot kulttuurimatkailun tulevaisuudesta ja hyvistä käytännöistä.

Työpajaosuudessa pohditaan yhdessä kulttuurimatkailua Lahden alueen toimijoiden näkökulmasta ja ideoidaan uusia yhteistyöverkostoja sekä kulttuurimatkailutuotteita Matkapakka-pelin avulla. Pelin fasilitoi Lahden ammattikorkeakoulun palvelumuotoilun väylän opiskelijat.

13.00–13.15
Tervetuloa & kahvitarjoilu

13.15–14.00
Kulttuurimatkailun tulevaisuus, Soila Palviainen

14.00–14.30
Vastuullisuuden edistäminen kaupunkimatkailussa, Tyyra Linko

14.30–14.45 Tauko

14.45–15.15
AR/VR-teknologiat matkailuelämyksen monipuolistajana, Santeri Suominen

15.15–16.45
Matkapakka-peli, Palvelumuotoilun väylän opiskelijat

16.45–17.00
Yhteenveto ja tilaisuuden päätös

Soila Palviainen on innostunut innostaja. Sydäntä lähellä on erityisesti kulttuurimatkailu ja sen parissa toimivat luovat ihmiset. Haasteellinen kenttä ja toimijat ovat tullut tutuksi mm. Culture Finland -katto-ohjelmassa ja Culture Eden -kilpailun koordinaattorina. Soila Palviainen toimii myös Visit Finland Akatemia -valmentajana, sekä eri puolilla Suomea työpajojen vetäjänä ja fasilitaattorina. Pitkään työuraan on mahtunut töitä mm. matkailun alueorganisaatiossa, yrityksen markkinointipäällikkönä kuin yrittäjänäkin, nykyisin Aurana Oy:n toimitusjohtajana kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä.

Tyyra Linko on kestävän kehityksen ja vastuullisen liiketoiminnan asiantuntija. Hän työskentelee konsulttina ajatushautomo Demos Helsingin One Planet Economy -tiimissä, joka tukee yrityksiä ja muita organisaatioita luomaan sellaista toimintaa, joka pysyy yhden maapallon rajoissa ja mahdollistaa kestävämmät elämäntavat. Yhdessä viimeisimmistä projekteistaan Tyyra on ollut mukana kehittämässä palvelujen vastuullisuuskriteeristöä tukemaan kestävämpien valintojen tekemistä kaupunkimatkailussa.

Santeri Suominen toimii kuraattorina Helsinki XR Centerissä, yhdessä Euroopan suurimmista VR- ja AR-teknologioiden osaamiskeskittymistä. Kuraattorin asemassa hänen tehtävänsä on löytää, kerätä, järjestää ja esitellä suomalaista XR-sisältöä eri intressiryhmille, rakentaa yhteyksiä ja yhteistyön mahdollisuuksia
toimijoiden välille ja jakaa tietoa näiden teknologioiden mittavista yksilöllisistä ja yhteiskunnallisista vaikutuksesta kaikille asiasta kiinnostuneille. Hän on Finnish Virtual Reality Associationin (FIVR) hallituksen jäsen, estetiikan opiskelija, sekä erityisen kiinnostunut virtuaalitodellisuuden filosofisista ja taiteellisista vaikutuksista.

Matkapakka on matkailualan toimijoille tarkoitettu hyötypeli, jossa ideoidaan uusia palvelumahdollisuuksia pyrkimyksenä sesonkien tasoittaminen. Pelissä tarvitaan avointa mieltä ja uskallusta heittäytyä ideoinnin pariin – realiteetteihin ehtii palata myöhemminkin. Hulluttelu on sallittua, ellei suorastaan pakollista!
Yhtä peliä voi pelata 1–6 henkilöä ja se kestää noin tunnin. Pelin aikana ideoidaan ensin yksin, esitellään ideat muille, ja sen jälkeen kootaan yhdessä parhaista ideoista palvelukokonaisuuksia.
Ideointi tapahtuu faktoihin perustuvien korttien avulla. Pelattavat kortit ovat; Matkailija (eli asiakas), Motiivi (mistä asiakas on kiinnostunut), Trendi (tulevaisuuteen suuntaava kortti) sekä Kipinä (inspiraatiota ideoinnin tueksi).
Pelin fasilitoivat Lahden ammattikorkeakoulun palvelumuotoilun väylän opiskelijat.

Kehittäjäfoorumin ohessa restonomiopiskelijat ja kansainvälisen kaupan opiskelijat Lahden ammattikorkeakoulusta esittelevät kevään aikana ideoituja uusia kulttuurimatkailun tuoteideoita.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: ctcb.metropolia.fi/lahti

Paikka
Seminaaritila A122, Lahden ammattikorkeakoulu, Mukkulankatu 19, 15210 Lahti

Ilmainen, ilmoittautuminen tarvitaan

toukokuu 9 @ 13.00
13:00 — 17:00 (4h)

LAMK M19

LAMK

Ilmoittautuminen